rasos_de-peguera_activitats_estiu

Activitats a l’estiu

Podràs viure-hi un ampli ventall d’experiències que et portaran a conèixer cada racó dels Rasos de Peguera.

Excursionisme, trail, orientació, BTT, bicicleta de carretera, parapent o buscar bolets.

Un entorn privilegiat a prop de casa.

Rasos de Peguera

BTT - BICLETA DE CARRETERA

Rasos de Peguera

EXCURSIONISME

Rasos de Peguera

TRAIL

7 de maig de 2022

BERGA - RASOS - BERGA

3-4-5 juny 2022

BERGA TRAIL

Rasos de Peguera

PARAPENT I PARAMOTOR

Rasos de Peguera

ORIENTACIÓ

Vols fer el circuit dels Rasos de Peguera?

QUÈ NECESSITO PER FER EL CIRCUIT D’ORIENTACIÓ DE RASOS DE PEGUERA?

Per resseguir els circuits d’orientació és necessari disposar del mapa del circuit on trobarem, a més de tota la informació topogràfica de l’indret, les fites a descobrir degudament senyalitzades amb uns cercles, dins els quals hi hem de buscar la fita corresponent.

Per tal de saber orientar el mapa correctament al nord, també ens serà de gran utilitat comptar amb l’ajut d’una brúixola si no coneixem prou bé l’indret; això ens permetria fer-ho a vista.

QUÈ ÉS UN CIRCUIT D’ORIENTACIÓ?

Un circuit d’orientació és un itinerari senyalitzat de manera permanent i que permet que cada persona pugui sortir a seguir-lo en el moment que li convingui.

L’objectiu que es busca amb la senyalització dels circuits d’orientació permanents és posar a l’abast de tothom la possibilitat de practicar i aprendre aquesta disciplina esportiva tan necessària per a tothom qui es vol moure de manera autònoma a la muntanya, només amb l’ajut d’un mapa i una brúixola.

CIRCUITS PENSATS PER A APRENDRE ORIENTACIÓ

A més, i malgrat que els nostres circuits estan dissenyats per a la iniciació a les curses d’orientació en família de manera fàcil, lúdica i segura, la voluntat és que les persones que segueixin els nostres circuits descobreixin també aquesta modalitat esportiva que està tenint un auge tan important a comarques com el Berguedà, on l’orientació gaudeix d’una salut de ferro gràcies al Club Orientació Berguedà.

Amb la pràctica de l’orientació, a més de fer esport i millorar la nostra forma física i també la salut mental gràcies al fet que l’activitat es desenvolupa en un entorn immillorable com són Rasos de Peguera, al Berguedà, augmentarem també la nostra capacitat mental de concentració i memòria.

L’esport de l’orientació és completament accessible per a tota la família, essent, doncs, un esport molt inclusiu i que us permetrà passar un matí o tarda divertit fent una activitat amb nens al Berguedà. Estrenyeu el vincle amb els vostres alhora que apreneu a moure-us amb seguretat, llibertat i respecte per la natura.

CONSELLS PER ORIENTAR-SE, LA SEGURETAT EN UN CIRCUIT D’ORIENTACIÓ EN FAMÍLIA

Demanem a tothom que hi vagi per lliure que no deixeu mai un menor sense la companyia d’un adult.
Si es va en grup, cal que us mantingueu sempre cohesionats i mai deixar ningú enrere.
Eviteu anar bosc a través sempre que la ubicació de la fita no ho requereixi, seguiu les pistes i camins de l’Estació de Rasos de Peguera; són més que suficients per a arribar a totes les fites.
Equipeu-vos degudament per a l’entorn; tingueu present que Rasos de Peguera és una estació de muntanya: utilitzeu calçat adequat, porteu abric i aigua.
Consulteu sempre la previsió meteorològica abans de sortir a fer el circuit d’orientació i, en cas que sigui desfavorable, considereu de fer el circuit un altre dia.
Si durant el recorregut es té la sensació d’haver-se desorientat, el més recomanable és desfer els nostres passos per retornar al darrer punt conegut.
Intenteu sempre seguir la regla de tres: localitzeu tres elements al mapa que us confirmin la vostra posició.

Si trobeu alguna fita malmesa, us demanem si us plau que ens ho feu saber a través de la pàgina de contacte.

LLEGIR EL MAPA DEL CIRCUIT D’ORIENTACIÓ DE RASOS DE PEGUERA

Un cop disposem del mapa topogràfic del circuit d’orientació, farem una ullada ràpida als elements que tenim més propers i procurarem d’identificar-los al mapa per assegurar-nos que entenem correctament tota la informació i simbologia que el mapa ens aporta.

Per fer el mapa del circuit d’orientació de Rasos de Peguera hem pres com a base el mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

En aquest mapa hi trobarem diferents elements que detallem a continuació; recordeu, però, que en altres mapes els elements aquí descrits poden expressar-se amb una simbologia diferent.

  • El nord i les corbes de nivell: El nord del mapa és el primer que cal tenir en compte, ja que bo i fent-lo correspondre amb el nord geogràfic tindrem el mapa ben orientat i serà el punt de partida correcte per començar a llegir-lo i contrastar-lo amb el nostre entorn.

Pel que fa a les corbes de nivell, són les línies imaginàries que uneixen punts situats a la mateixa alçada; així, doncs, en indrets amb fort pendent es mostraran més juntes i, en indrets més planers, per contra, es mostraran més separades.

  • Edificis: malgrat que ens mourem en un entorn de muntanya, a Rasos de Peguera hi ha algunes edificacions, així com petites construccions per a la infraestructura de l’estació d’esquí. Així, doncs, aquestes construccions són representades al mapa i ens poden ser de gran utilitat per saber-nos situar a l’entorn. Els identificareu perquè estan pintats d’un color salmó.
  • Torrents, rases i basses: Indicats en blau, i degudament senyalitzats amb la línia de la part més profunda dels torrents i rases. En el cas de les basses, es mostren com a masses d’aigua de color blau, ocupant el màxim d’espai de la bassa.
  • Massa forestal: Majoritàriament en el mapa hi trobareu dos colors: el blanc, que indica la manca d’arbres, i el verd, que és senyal que hi trobarem bosc i, per tant, arbres. Aquest és un molt bon element a tenir en compte per orientar-nos.
  • Carreteres, camins i pistes: Fàcils d’identificar, els trobarem degudament jerarquitzats segons la importància, considerant la carretera el més important; la veurem indicada amb dues línies negres que van seguint el contorn de la carretera. És el mateix per a les pistes forestals, però amb una línia de contorn menys marcada. Per últim, els camins o senders els trobarem senyalitzats amb línies discontínues.

ESPEREM QUE GAUDIU AL MÀXIM DE L’ENTORN I L’ACTIVITAT ALHORA QUE US PREGUEM QUE TINGUEU EL MÀXIM DE RESPECTE I ESTIMA PEL MEDI NATURAL

Rasos de Peguera

BUSCAR BOLETS

Activitats a l’hivern

Apropa’t a l’estació dels  Rasos per descobrir la natura en tota la seva esplendor, i només a 100 km de Barcelona. Ben segur que no ho oblidaràs!

Podràs fer-hi nombroses activitats carregades d’emocions per fer amb família, amb amics o amb parella. Raquetes, esquí de fons i de muntanya, múixing i esquijòring.